SPANIEN En färd genom historien

Oct 14th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Spanien

Av Thomas Gustafsson
Carlssons 2009

Hatten av!

Thomas Gustafsson (född 1961) har skrivit en makalöst intressant bok om det turbulenta landet Spanien (som inte alltid varit enat och är det inte riktigt än) och berättar dess historia från ax till limpa.

Kalmariten Gustafsson har tillbringat en stor del av sitt liv på Iberiska halvön, men även varit bosatt i södra Karibien, i Mexiko, Argentina och Kuba och bevakat skeendet i dessa länder som journalist för svenska medier.

Thomas Gustafsson

Han har imponerande kunskaper om Spanien och dessutom den sällsynta förmågan att kunna förmedla dem på ett spännande, lärorikt och roande vis. Jag, som är uppväxt med Grimberg, skulle ha gett en del av barndomens veckopeng om jag i min skola haft en historiebok som varit hälften så spännande som Spanien. En färd genom historien.

Detta landområde i södra Europa har en dramatisk historia. Olika folk och kulturer har stridit, vänslats och umgåtts i tusentals år. Från vissa händelser i nutiden löper trådar tillbaka hundratals år och Gustafsson förklarar sammanhangen på ett mycket begripligt – och i somliga avseenden – och personligt sätt.

Nu har det gått 70 år sedan spanska inbördeskriget slutade och den tystnadsideologi som förlamat landet i många år har börjat luckras upp. Generalissimo Franco börjas ses med andra ögon än tidigare och sedan gravarna efter stupade och avrättade hittats och öppnats har hans gärning omvärderats – så pass att det inte längre finns några statyer kvar av diktatorn.

Spanien. En färd genom historien är första faktaboken i en planerad trilogi. Jag är mycket nyfiken på de kommande delarna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22