SOV DU LILLA VIDEUNG

Sep 13th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till Sov du lilla videungAv Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts, 2016
ISBN 9789113065441, inbunden, 445 sidor

I sin fjärde deckare låter paret Börjlind läsarna få återse de nu inarbetade karaktärerna. De som efter TV-serien Springfloden också fått ett utseende att knyta dem till.

Tom Stilton, den före detta polisen, som numera inte längre är uteliggare. Han lever kanske inte ett vanligt liv, men närapå. Den unga polisen Olivia Rönning är nu på riktigt knuten till kommissarie Mette Olsäters team. Olivia har mycket att bevisa, ung och kvinna som hon är. Mette däremot har inget att bevisa. Hon är framgångsrik, men de mordfall hon utreder kräver mer och mer kraft av henne. Hon börjar tvivla på sin framtid.

Det är som vanligt snabba klipp och cliffhangers i var och vartannat kapitel. Börjlinds vet hur man ska göra för att trissa upp stämningen i både böcker och film. Det är trots allt fortfarande inom film och TV som de har lagt grunden till sin framgång. Jag minns speciellt serier som Graven och Mordet. De ligger också bakom tjugotalet Beckfilmer.

En av Toms gamla vänner, den hemlösa Muriel, hittar en gråtande invandrarflicka i Stockholms City. Hon heter Folami och är ensamkommande. Till sin egen förvåning och kanske till sin egen räddning tar Muriel hand om den stackars flickan. Samtidigt hittas en pojke brutalt nedgrävd och mördad i Småland. Mette, Olivia och de andra i teamet får ett svårt fall att utreda. De finner snart ut att pojken eventuellt är från Rumänien.

Stilton är rastlös och erbjuder sig att hjälpa till. Han och Olivia åker till Bukarest för att försöka hitta spår. De hamnar mitt i hetluften och deras liv är i fara.

Naturligtvis knyts dessa historier ihop. Det är inte annat att vänta i en Börjlindthriller. Det kontrakt författarna skriver med läsarna gör att de utan betänkligheter kan rucka lite på sannolikheten.

Att skriva om barn och unga som far illa på olika sätt är inte helt ovanligt numera, inte heller att använda flyktingkrisen som bas i en kriminalroman. Författarna gör det bra och initierat, men de lyckas ändå inte engagera mig ända in i hjärterötterna. Men spännande är det. Ohyggligt spännande! Det är där Cilla & Rolf Börjlind har sin styrka; att kunna konstruera en komplicerad intrig som till sist knyts samman. Och att få den spännande och att läsarna hela tiden ska vilja vända blad.

NISSE SCHERMAN

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind. Foto Thron Ullberg

 

 

 

 

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22