SÖMNTUTA

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Mark Billingham
Sleepyhead 2001
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2003

När mina kompisar ska ut och resa och vill ha tips om en spännande bok så säger jag numera ofta, som en form av rationalisering, ”köp en Minotaur”, Sedan starten i slutet av 90-talet, och även efter att det köpts av Forum, har det lilla förlaget konsekvent givit ut översatt, högkvalitativ deckarprosa.

Jag har själv hängt med sedan början, slukat mycket av det man har givit ut och faktiskt aldrig blivit riktigt besviken.

Det blir jag inte denna gång heller, fast jag blir ändå lite lätt störd av huvudpersonen i Sömntuta skriven av den välkände brittiske stå-upp-komikern men debuterande författaren Mark Billingham. Jag blir det för att kommissarie Tom Thorne ibland blir för mycket av den moderna kriminallitteraturens klichéer.

Jag menar, kommissarierna i Rebus och Wilhelmsen i Rankins respektive Holts böcker är båda skitduktiga kriminalare i fejd med kolleger och chefer. Kommissarie van Veeteren hos Nesser har ”fallet A” – det olösta, ångestskapande – med sig i varje bok fram till upplösningen. Men Tom Thorne bråkar med sina arbetskompisar och rids av demoner (”fallet Calvert”) och dricker lite för mycket (fast mindre än Rebus) och har ett struligt privatliv. Suck.

Det sagt – Sömntuta är en bra bok. Välskriven, välspunnen intrig, välavslutad. Thorne håller i en utredning av ett antal unga kvinnor som dött i stroke, uppenbarligen framkallade av någon med onda avsikter.

Polisen tror sig ha fått en öppning när Alison Willets överlever – men hon är ett uselt vittne. Alison ser, hör, känner – men kan inte tala. Och dessutom – det var meningen att hon skulle överleva med just dessa symptom.

Uppenbarligen är förövaren en skruvad medicinare, och Thorne har snart bestämt sig för vilken. Fast morden, misstagen alltså, fortsätter samtidigt som Alison i sin sjuksäng blir allt bättre på att kommunicera med ögonblinkningar… Det blir ett race mot en mycket intelligent upplösning.

Som sagt, köp en Minotaur.

HANS STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22