SÖMNLÖS

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Barbara Voors
Wahlström & Widstrand 2000

I tre romaner har Barbara Voors berättat om rädda människors skräck för kärlek. I år har hon skrivit en detektivroman där man också anar detta element. I Sömnlös knyter hon samman tre olika perspektiv på tillvaron – ett kvartssekel gammalt mord där sommarlediga Savanna Brandt befann sig, vardagsjobbet på en myndighets bibliotek och försöken att doktorera på den mystiskt döda brittiska författarinnan. Hon är sömnlös (när boken börjar på 64:e dygnet) etter som världen kring henne år på väg att rasa ihop. Till Savanna kommer hotfulla e-brev från en kvinnohatande person som tycks veta allt om henne. Till råga på allt blir hon överfallen i källaren.

Det är sannerligen en roman i tiden, brett upplagd och psykologiskt mogen. Kvinnan Savanna är nära att knäckas av alla förväntningar som ställs på henne, samtidigt som hoten blir allt mer påträngande.

Så träffar hon polismannen Jack, sonen till den kommissarie som utredde mordet för 25 år sedan, och då släpper lite av hennes inre frost. Kanske är det lite väl mycket Starlet i en del av dessa avsnitt, men kärlek kan fungera på så många olika sätt att bara den drabbade vet vad som blir riktigt.

Tillsammans med Jack tar sig Savanna närmare gåtornas kärnpunkter och på vägen får läsaren uppleva mycket tillsammans med denna geografiskt, akademiskt och politiskt bevandrade huvudperson.

Ibland kan man kanske reta sig på den förnumstiga tonen, men nog är Barbara Voors väl kvalificerad att ställa in sig i ledet av numera ganska många svenska deckardrottningar.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22