SÖMNGÅNGARE

Jan 3rd, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till SömngångareAv Håkan Eriksson
Norstedts, 2016
ISBN 978-91-1-307123-7, inbunden, 399 sidor

Här får vi ytterligare en tuff kvinnlig polis i huvudrollen, i debuterande Håkan Erikssons thriller om radikaliserade ungdomar i förort.

Det börjar med en video där några maskerade ungdomar slår en annan med arabiska tecken på en skylt i bakgrunden. Den som misshandlas måste ge sig iväg för han har förrått kampen, kan man höra på arabiska.

Filmen har skickats till en journalist på den väldigt lokala tidningen för Skärholmen i Stockholm, som lämnar över den till polisen.

Läsaren får följa flera olika personer, inte bara polisernas arbete, både de vanliga närpoliserna och säkerhetspoliserna, utan också invandrarungdomar i förorten, jihadkrigare i Somalia som ska bygga upp en nordisk terrorcell med hjälp av muslimer i Stockholm.

Berättelsen hoppar mellan alla dessa olika personer. Det finns egentligen ingen gåta, utom vem det är som misshandlas på filmen och varför, men medan poliserna har det svårt i sina utredningar så är läsaren desto mer informerad.

Det är en bra idé att skildra händelseförlopp ur olika perspektiv, men här blir det inte så spännande (utom mot slutet). Skildringen särskilt av de förvirrade ungdomarna känns sann, och det är ju huvudsaken för läsaren. Hur verklighetstrogen rekryteringen av jihadister är undandrar sig min bedömning.

En inte oäven debut. Håkan Eriksson har skrivit debattböcker tidigare och har ett förflutet som journalist, så det finns inget att klaga på det hantverksmässiga, men jag tror att han kan få ihop en mer spännande roman. Hoppas han försöker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Håkan Eriksson

Håkan Eriksson. Foto Göran Segeholm

Om boken på webben: http://www.somngangare.se/

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22