SOM SKAKAR SVERIGE I DESS GRUNDVALAR

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till Som skakar Sverige i dess grundvalarAv Lars Amber [pseud]
Ebes Förlag,  2017
ISBN 978-91-88187-34-5, 414 sidor

En thriller om svensk vapenhandel, fiktiv historia men lätt igenkännlig för den som läst tidningar de senaste decennierna.

Lars AmberDessa explosiva varor – och prylarna som avfyrar dem – har exporterats till Indien och Brasilien (för att nämna ett par av de länder som är avnämare) och i denna berättelse om mutor och annat fubb får TV-murveln Robin Hood alias Robin Dahlberg (ej att förväxla med den legendariske filmkritikern) men ändå legendar inom sitt gebit, upp ett spår om de svenska stridsplan som hamnade i Sydamerikas största land efter en makalös härva av statliga bestickningar. Nu har Dahlberg möjlighet till återupprättelse och en spännande och intrikat berättelse tar sin början.

Ingen är oskyldig. Alla är inblandade i myglet – från regeringen och kungahuset, krigsmakten och näringslivet, fackliga förtroendevalda och byråkrattoppar. Ett avslöjande skulle verkligen ge eko.

Pseudonymen Amber, enligt uppgift en välrenommerad utrikeskorrespondent, skriver trovärdigt och övertygande som de högtflygande affärer som vi andra markbundna är lyckligt (åtminstone nästan) ovetande om. Dessutom skriver han väl och inte alltid på den vanliga tidningsprosan. Kända namn från förr och nu dyker upp (Olof Palme, Rysslands president Putin och Frankrikes misslyckade presidentkandidat Le Pen) som tillsammans med hemliga agenter gör sitt bästa för att hindra Dahlberg i hans personliga värv.

Lite (och inte så lite heller) är det en nyckelroman fast jag begriper ändå inte varför den skrivits under pseudonym. Uppriktigt sagt tror jag inte att en roman som denna kan rubba något lands grundvalar. Därtill är richterskalans amplitud för låg.

Men spännande är det och man inser att det ligger idogt grävande om korruption och maktbegär, lögner och andra blå dunster bakom historien.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22