SOM NITROGLYCERIN

Apr 4th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Som nitroglycerinAv Frida Moisto
Bokfabriken, 2019
978-91-78351-58-9, inbunden, 478 sidor

Denna debutdeckare är en av de mest våldsamma jag läst på senare tid. Det genomgående temat är våld mot kvinnor, särskilt i nära relationer. Det präglar också huvudpersonen, kriminalkommissarie Frida Engström (som vi tydligen ska få träffa i kommande böcker också). Miljön är Jönköping—Huskvarna där författaren arbetar som sjuksköterska.

Det är Frida som av kolleger karaktäriseras som nitroglycerin, hon exploderar lätt och lever på, och ibland över, gränsen för vad en polis får göra. Men hon är en skicklig utredare av grova brott.

I fokus finns en familj, far och son, båda advokater, båda med förfärlig kvinnosyn, och deras hunsade hustrur och älskarinnor. Sonen hittas död i sin bil, offer för en anafylaktisk chock eftersom han inte tål nötter. Mord? Jo, det kommer man ganska snart fram till. Men vem och varför?

Samtidigt försvinna hans tonåriga dotter från ett tidigare förhållande, och polisen får ägna mycket tid åt att försöka hitta henne. Är hon dödad, bortförd eller har hon på tonåringars vis rymt, vilket hon gjort tidigare? Fallet får också kommissarie Engström att minnas sin egen uppväxt, och det är något hon helst vill glömma.

En blandning av polisroman, familjethriller och psykologisk barndomsskildring med ett starkt driv, kanske lite för mycket av det ibland väl populära att blanda nutid och dåtid, särskilt som det inte till en början är klart vem som är huvudperson i dåtidsdelarna.

Det är drivet skrivet och författarens vrede över våld mot kvinnor känns. Däremot tror jag inte riktigt på att den arga huvudpersonen skulle få fortsätta på en verklig polisstation. Men nu är ju detta en fiktiv historia och då är det kul att det inte bara är biffiga manliga poliser som tar i så att kläderna spricker.

Detta är alltså en debut, men författaren gav ut den på eget förlag redan våren 2018 och sålde bra lokalt. Nu har hon plockats upp av Bokfabriken som gett ut den med en del redigering, och tar hand om uppföljaren.

LEIF-RUNE STRANDELL

Frida Moisto

Frida Moisto. Foto Tommy Engström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22