SOM I EN SPEGEL

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Gunnar Staalesen
Som i ett speil 1979
Översatt av Per Olaisen
Bra Böcker 2003

På Vidden utanför Bergen träffar Varg Veum advokaten Berit Breheim som vill ge privatdetektiven ett uppdrag. De ses igen nästa dag och advokaten vill att han ska leta reda på hennes lillasyster Bodil och hennes spanske make som varit försvunna i ett par veckor. Mannen är anställd i ett spanskt rederi som tycks ha skumma saker för sig.

I denna snart 25 år gamla roman (copyright 1979 enligt kolofonsidan, men ändå vinnare av Rivertonpriset 2(02), kongenialt översatt av CDM-redaktör Olaisen, är Varg Veum märkligt nog världens centrum, en man som man ringer till när man har trassel. En journalist hör av sig från Afrika och tror att ett av det spanska rederiets fartyg smugglar människor. Kan herr Veum ta reda på vart i Norge det är på väg?

Under sin spaning finner privatdetektiven en familjetragedi från 1957. Berit och Bodils mor hade ett erotiskt förhållande som slutade i dubbelt dödsfall.

Förvirrande? Javisst, men det löser sig. Den stillsamme bergensaren håller reda på trådarna och pusslets bitar faller på plats.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22