SÖLVE & CO

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Britt-Marie Citron
Norstedts 1999

Det här är en av de roligaste böcker jag läst.
Den börjar i oktober 1995, veckorna etter att Sahlin käkade Toblerone på kredit, när Citron anställs som reporter på Motala Tidning. Hon bestämmer sig för att kolla om det finns några sahlinare i kommunen. Nu vet vi hur det gick. Fängelsedomar för en del av de sossar som ansåg att de genom sin politiska tillhörighet stod över alla andra. Den fega oppositionen var ingen opposition utan bara fjäskande medbrottslingar. I sin grävande journalistik möter Citron motstånd, ibland så snurrigt att manuset kunde vara skrivet av Groucho Marx, men hon kämpar vidare.
Det här är en av de sorgligaste böcker jag läst.
Utan att säga det klart ut låter Citron läsaren förstå att det som skett i Motala inte är någon isolerad företeelse. Vill man dra ut konsekvenserna – och ibland vill man det – är utblicken tydlig: politik är en maffia där stora ligor påverkar små ligor och alla måste lyda gudfadern, annars tar fan bofinken. Alla talar om sitt arbete för det allmännas bästa, men är egentligen bara ute efter berika sig själva.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22