SOLENS TRIUMF

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Wilbur Smith
The Triumph of the, Sun 2005
Översatt av Bo Rydén
B. Wahlströms 2006

Detta är kartonnageupplagan av romanen. Om originalet skrev Elisabeth Peterzén bland annat följande i nr 1, 2006. ”Den här gången har han gått tillbaka till 1880-talet och mahdist-upproret i Sudan. Upproret samlades under en viss Muhammad Ahmad, el Mahdi. Han framträdde som profet och Allahs budbärare, och måste därför lydas av alla. Vid sin sida hade han den sluge realpolitikern, kalifen Abdullahi. Hurdana dessa män var, vet ingen säkert nu efteråt. I Sudansk tradition är de helgon och hjältar, i västerländsk råa barbarer. Motpolen är general Charles Gordon, fanatisk kristen och renlevnadsman, utsänd av brittiska regeringen för att evakuera staden Khartoum, men stannade i stället och kämpade till det bittra slutet.

För en feminist är det ingen vidare munter läsning. Män kämpar, dödar och slåss. Våldet är kompakt. Blodet sprutar. Kvinnor torkar upp blodet och ler genom tårar. Men vadå – detta är en genre, och den är som den är (visst vore det roligt att se hela berättelsen skildrad ur kvinnlig synpunkt!) Den starkaste kvinnliga gestalten är generalkonsulns äldre dotter Rebecca; hon kommer med en del överraskningar under berättelsens gång.

Inom själva genren hör Wilbur Smith till toppen. Vi förstår hur det ska gå, men det är ändå vanvettigt spännande.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22