SOLENS PORT

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Elias Khouri
Babash-Shams 1998
Översatt av Kerstin Eksell
Leopard 2005

Elias Khoury berättar på drygt 600 sidor den sorgesamma historien om Mellanöstern och han gör det med hjälp av den ärrade gerillakämpen Younes, som ligger i koma på ett lortigt sjukhus i flyktinglägret Shatila i utkanten av Beirut. Hans vårdare Khalil försöker hålla honom vid liv genom att lik en Sheherezade berätta den ena historien efter den andra. Författaren använder sig av sagor, fantasier, poesi och myter för att ge röst åt ett folk och en frustration.

Younes har haft många namn och var en tid Galiléens varg. Khalil talar om och för Palestinas evigt längtande människor, om deras byar där det nu bor israeler.

Elias Khoury är en av arabvärldens mest inflytelserika intellektuella som publicerat sig i flera olika genrer. Denne professor som pendlar New York och Beirut har fått ut nio böcker på svenska och i åtminstone en av dem har han skrivit historier liknande dem som finns i Solens port. Berättelserna i den nya romanen (översatt från arabiska av skickliga Kerstin Eksell) spänner över 60 år och ger läsaren förståelse för ett folk som både hålls skingrat och instängt.

Naturligtvis är Younes en metafor för Palestina och Kahlil är den som söker ett fosterland hos en fader. Den poetiska sagoformen gör att läsaren emellanåt känner sig förvirrad. Ingenting är självklart som i en dokumentär på Discovery, men det är desto mer gripande.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22