SÖKANDET EFTER DET DRÖMDA KADATH

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av H. P. Lovecraft
The Dream-Quest of Unknown Kadath
Illustrerad och kommenterad av Jens Heimdahl
Översatt av Jens Heimdahl, Rickard Berghorn
Aleph Bokförlag 2004

H. P. Lovecraft (1890-1937) är en genreförfattare som stigit upp ur kiosklitteraturens sammansatta värld och blivit alltmera rumsren med åren. Sökandet efter det drömda Kadath är ett verbalt fyrverkeri av sällan skådat fantasteri. Tanken går till Johannes uppenbarelser, Maldorors sånger och liknande målande excesser. I grunden handlar det om ett vandringsdrama av typen Homeros Odysséen, Cervantes Don Quixote, Joyces Odysseus, Ibsens Peer Gynt, Strindbergs Till Damaskus, Lönnerstrands Där eller Bracketts Rhiannons svärd. Men Lovecrafts egensinniga orgie genom onda och goda världar är seg selv nok.

Han fyller vandringsformulans degel med visioner av spöklik fägring och skön fasa. Det handlar om märkliga landskap, varelser, gudar, nästanmänniskor och är i likhet med ovan nämnda vandringsdramer en existentiell resebeskrivning genom höga sfärer och atavistiska djup.

Det är naturligtvis bra att denne oerhört inflytelse rike författare översätts till svenska. Sökandet efter det drömda Kadath är inget dumt val. Bland de som berörts av Lovecraft nämner Heimdahl bl.a. Joyce Carol Oates, Michel Houellebecq, Jorge Luis Borges och Robert Bloch.

Översättningen gör ett mycket gott intryck. Den har svenskt flyt. Sedan är det en smaksak om man tycker om den här sortens fantastik. I min egenskap av allätare gillar jag den högt och rent. Heimdahl är också en utmärkt introduktör och illustratör.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22