SÖDERNS HJÄRTA

Oct 21st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Söderns hjärtaAv Danielle Steel
Southern Lights 2009
Översatt av Britt-Marie Thieme
Damm 2013
ISBN 978-91-7537-039-2, 333 sid

Söderns hjärta är flitiga Danielle Steels sjuttionionde roman. Eftersom hon är så flitig och skriver i så många genrer (visserligen oftast relationsdrivna böcker) kan man inte älska dem alla, det finns till och med de som säger att var tredje är riktigt tråkig.

Men den här är riktigt bra, på det där speciellt amerikanska sättet. Det är en berättelse om familjehemligheter, förluster och förräderier samt inte minst de skillnader mellan Nord- och Sydstaterna som gör sig gällande än i dag.

Spelplatserna är i huvudsak två: Charleston och Manhattan i New York. Redan där märker man var huvudpersonernas sympatier ligger. Charleston i sydstaten South Carolina framställs som en vacker, historisk stad med underbar arkitektur, härliga stränder, vackert väder och vänliga invånare. Det är faktiskt rena turistbroschyren.

Huvudperson är Alexa Hamilton, kvinnan från Charleston som efter åtta år dumpats av sin rike make, bankiren, och nu är framgångrik åklagare i New York. Bankiren är omgift med sin första fru och Alexa har fått med sig sin åttaåriga dotter Savannah.

När Alexa åtalar en ruskig seriemördare utsätts dottern för hot och skickas därför till sin ovänliga släkt i Södern tills det åter är säkert för henne att återvända till Det Stora Äpplet.

Steele har lyckats få liv i sina fiktiva gestalter och de två intriglinjerna – rättegången mot den läskige mördaren Luke Quentin som har en hel del drag gemensamt med bankiren Tom Beaumont och hans elaka fru Luisa.

I Södern förändras Savannahs förhållande till fadern, de kommer närmare varandra trots Luisas motvilja och efterhand ändras också Alexas inställning till sin förre make.

Thrillerinslaget mattas av medan de som är vana vid Steels tidigare romaner har möjlighet att vältra sig i känslor när familjedramat går mot sin kulmen. Det är en väl skriven, väl berättad historia om banden mellan mor och dotter och om en far som till sist blir den gode amerikanske fadern. Rättegångsscenerna blir också intressanta mot denna backdrop.

BARBRO LINDBORG

Danielle Steel

Danielle Steel. Foto Brigitte Lacombe

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22