SÖDER OM HELVETET

Aug 30th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till Söder om helvetetAv Thomas Engström
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN 978-91-0-013890-5, 384 sid

Detta är bok nummer två om Stasis före detta agent Ludwig Licht, som nu får lämna Berlin och resa till USA. En ung man i Pennsylvania har tagit en överdos och i ett självmordsbrev och ett meddelande på Facebook talas om en sexuell förbindelse med den demokratiske politikern Ron Hartman. Det ser ut att bli sprängstoff mitt i valrörelsen.

Det är Lichts gamle uppdragsgivare CIA-chefen i Berlin som tillkallar sin före detta dubbelagent när det visat sig att självmordet var mord och en del av en smutskastningskampanj mot demokraterna. Licht – en typ som fått många egenskaper som serietidningsliknande superhjältar – knyter snart mordet till högerextremister och börjar infiltrera för att få fram godtagbara bevis. Han är en beräknande hårding som inte har det minsta emot att ta liv och hans sätt att tala är rått, brutalt och fyllt av cyniska oneliners (han är godhjärtad emellanåt, vilket känns påklistrat). De han kämpar emot är vansinnigt onda. Bomber smäller, drönare flyger och som i så många amerikanska thriller är det emellanåt fullt krig mellan CIA och FBI. Följdriktigt får vi veta allt om de vapen och den teknik som alla karlakarlar använder. För att inte tala om att författaren bevisar att han kan klockan.

Men det är rivigt och lättläst skrivet och trots att Licht är en i grund och botten motbjudande person har Engström utrustat honom med viss charm som han emellanåt får visa fram. Och han har en förmåga att vrida genrens schabloner så att de belyses från annat håll och därmed nästan känns fräscha. Det märks inte minst i dialogerna.

KARL HJELM

Thomas Engström

Thomas Engström. Foto Anders Meissner  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22