SOCKERDÖDEN

Apr 7th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till SockerdödenAv Unni Lindell
Sukkerdøden 2010
Översatt av Margareta Järnebrand
Piratförlaget 2010
ISBN 978-91-642-0348-9, inbunden, 450 sidor

Unni Lindell, född 1957, är norsk författare, frilansjournalist och översättare. Mest känd är hon för sina sju kriminalromaner med kommissarie Cato Isaksen. Nu har den åttonde kommit. Den har titeln Sockerdöden.

En pojke på tio månader hittas död på golvet av sin åttaåriga syster, Kari Helene. Hon ser att det ligger ett vitt pulver bredvid den lilla kroppen. När hon påpekar detta för fadern, svarar denne att det bara är socker. Flickan, som hamnar i ett chocktillstånd, förtränger händelsen. Tragedin avskrivs som plötslig spädbarnsdöd.

Sexton år senare börjar Kari Helene minnas vad hon upplevde den dagen då hennes bror dog. Under alla år har fadern hävdat att hon kvävde sin lillebror med en kudde och att han hela tiden har velat skydda sin dotter genom att inte berätta för polisen. Men nu vill Kari Helene avslöja allt för polischefen Martin Egge, en vän till familjen. Innan de hinner träffas blir Martin mördad.

Det här är upprinnelsen till en mycket spännande historia, där en mängd olika kriminella aktiviteter florerar. Förutom att lösa mordfall, tvingas Oslopolisen tampas med ekonomisk brottslighet, knarkhandel, våld och hot. Kommissarie Cato Isaksen leder gruppen som måste arbeta med en komplex utredning.

Han har bekymmer med inspektör Marian Dahle, en något blekare kopia av Stieg Larssons figur från Milleniumserien, Lisbeth Salander. Marian vill inte inordna sig i Catos team, utan går sin egen väg och bryter till och med mot bestämmelserna. Relationen mellan de två är intressant skildrad.

Kommissarien vet att han behöver henne eftersom hon är den smartaste medarbetaren han har. Hon har bidragit till att flera svåra fall har lösts, men det känns inte så bra för Cato att höra från henne vilken medelmåtta han är.

Jag har svårt att förstå varför så många kriminalromaner idag måste vara på minst 400 sidor. Ofta har författarna svårt att hålla intresset uppe hos mig. Detta gäller dock inte denna bok. Jag hade svårt att lägga ifrån mig Sockerdöden. Den är välskriven och handlingen förs hela tiden framåt i ett härligt tempo. Det är en sammanflätad roman med många personer involverade, men berättelsen är lätt att följa ända fram till den dramatiska upplösningen.

MONICA LINDSTRÖM

Unni Lindell

Unni Lindell. Foto Peter Knutson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22