SNÖLEOPARDEN

Jun 27th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till SnöleopardenAv Mikael Köhler Larsson
Litet Förlag, 2015
ISBN 978-91-87548-51-6, 350 sidor

Lite olyckligt kan man tycka att denna bok fått samma titel som Britt-Marie Mattssons roman som uppmärksammades för några år sedan. Båda böckerna har en internationell prägel där dock Mattsson mer rör sig i den storpolitiska sfären och Köhler Larsson mer inriktar sig på lokala brott, fast dessa utspelas i olika länder, Sverige, Schweiz och Frankrike.

Det är ingen oäven debut Mikael Köhler Larsson åstadkommit. Om de följande två delarna i den tilltänkta trilogin blir lika välskrivna och håller samma hårda tempo har Sverige troligen en thrillerförfattare att räkna med i framtiden.

Mikael Köhler LarssonFörfattaren är född i Sollentuna, en kommun han i berättelsen passerar som hastigast mellan den inledande dramatiken i Roslagen och det spektakulära attentatet vid Medelhavskusten i Frankrike. Att han förmår att skriva snärtigt kommer sig troligen av att han har ett förflutet i reklambranschen.

Personen Snöleoparden alias Josef – en av många anlitad mördare och terrorist – tycks till viss del vara kalkerad på Carlos eller Schakalen, den dödsbringande venezolanen Ilich Ramírez Sánchez som numera tillbringar sina dagar och nätter i franskt fängelse. Det är också en fransk kommissarie, Jacques Bellion, som leder jakten på honom. Inte så dumt som omväxling till alla Wallander-typer som rosat deckarmarknaden på senare år.  Dessutom påminner berättelsen uppbyggnadsmässigt om de thrillers som skrevs av Desmond Bagley och hans kolleger för ett antal år sedan, vilket lika tacksamt tas emot.

Konstaterar alltså att Snöleoparden är en riktigt spännande berättelse, dessutom lättläst. Kanske inte något litterärt storverk, men troligen inte heller avsett som ett sådant. Hur Mikael Köhler Larssons författarframtid ser ut bestäms troligen av hur nästa bok i serien blir. Det är, som de flesta vet, nummer två som är svårast att få till.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22