SNÖLEOPARDEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Britt-Marie Mattsson
Pirat 2005

Det här är en klassiskt upplagd thriller av det slag man brukar förknippa med de hårdföra amerikanska författarna i genren. Det handlar om USA:s storpolitiska dualism, om konkurrenstänkande och människoförakt inom det stora landets ledarskap, om den högsta kastens gangsterism och om hur ”hjältar” på lägre nivå fäller de skyldiga.

Eftersom Mattsson har journalistisk bakgrund är det naturligt att det blir media som delar ut dödsstöten mot dessa politiska förbrytare.

Den röda tråden är en försvunnen kurirpostsäck. En icke ackrediterad man skall ta den från Indien till Kina men kommer inte fram i tid. Eftersom posten innehåller uppgifter om Tibet sprids paniken i Washington. Man måste hålla sig väl med det ekonomiskt starka kinesiska styret samtidigt som man stryker Dalai lama och hans beundrare medhårs.

Mattsson har själv intervjuat Dalai lama och när hennes hjältinna, UD-kvinnan och förra journalisten Caroline Malne, skickas ut på jakt efter kurirsäcken och får träffa honom, blir beskrivningen närgången och förmodligen helt rätt.

Vad jag gillar allra mest i denna spännande politikspegel är Mattssons raka berättarstil och osentimentala, lättillgängliga språk. Och i dessa tider, när kvinnor mest skriver spänning interfolierat meddagishämtningar, bekymmer med partnern och typiskt svenska bekymmer, är det befriande att läsa en berättelse som rör sig i stora världen, högt över vardagens förtretligheter.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22