SNÖJUNGFRUN

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Leena Lehtolainen
Luminainen 1996
Översatt av Ann-Christine Helander
Bonniers 2002

Det tog halvdussinet år innan Letuolainens genombrottsdeckare kom ut på svenska, men den har faktiskt varit värd att vänta på. Det är i många avseenden en kvinnobok (vilka böcker är inte det nuförtiden?) med en mördad föreståndarinna för ett kvinnohus, ett fall som utreds av Maria Kallio vid Esbopolisen.

På sätt och vis är väl persongalleriet ett tänkt tvärsnitt av den finska befolkningen och eftersom myten om finländarna som kollektiv gärna ser dem som ägare av frusna själar kan man inte protestera mot att handlingen är förlagd till kall vinter. Och inte mindre kyliga är de fundamentalistiska læstadianer som har stor betydelse för berättelsen.

Men det finns värme också: Kallie blir med barn och får mycket mer än utredningen att grubbla över.

Att en kvinna skrivit romanen betyder inte att den är mjäkig och feminin. Lehtolainen har insikt även i manligt beteende, både det onda och det lie mer goda, och hon beskriver våld och dess verkningar på ett trovärdigt, gripande och spännande sätt. Hon har glimten i ögat när hon på gyllene engelsk sätt får till slutet.

Lehtolainen får gärna komma tillbaka i översatt skick (Relander har efter en trevande början lyckats mycket bra) för hon är en intressant deckargranne, minst lika bra som senare tiders norskor.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22