SNÖGRAV

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Bo R Holmberg
AlfabetaAnamma 2003

Bo R Holmberg debuterade förra året som författare av en historisk kriminalroman – Liemannen. Men det är ingen debutant. Han har skrivit över 20 böcker! För Liemannen fick han Flintyxan för årets bästa historiska kriminalroman. Mycket välförtjänt.

Nu återkommer han med ännu en historisk kriminalroman, Snögrav, som även den utspelas i Ångermanland på mitten av 1800-talet. Två lik hittas begravda i snö. Länsman Harald Morell börjar sin jakt på en eller flera mördare.

Morell är en intressant bekantskap. Liksom hans medhjälpare Johan Anundsen, vars ögon alltid rinner, och rackaren Brolin och dennes hustru med alla barnen. Men framför allt. Morells psykiskt svaga maka Helena, som ger honom kommentarer som så småningom leder till brottens lösning.

Bo R Holmberg har ett alldeles eget språk som lämpar sig för den tid hans berättelser utspelas. Det är en behaglig resa man gör med länsman Morell. Miljön och personerna gestaltas på ett mycket trovärdigt sätt. Snögrav rekommenderas. Jag ser fram emot nästa möte med Morell, men undrar över om inte Bo R Holmberg även skulle skriva en mästerlig kriminalroman från vår egen tid?

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22