SNÖ ÖVER STOCKHOLM

Jul 2nd, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Snö över StockholmAv Per Hols
Type & Tell, 2017
ISBN 978-91-7799-031-2, 464 sidor

Det är en roman av imponerande längd som Per Hols åstadkommit.

Frågan är vad det är för slags roman. Den är utgiven via Bonniers egenutgivningsföretag Type & Tell och sägs vara en spänningsroman och anslaget är rätt spännande men sedan övergår författaren till ett slags långdragen satir över olika samhällsföreteelser, förvisso ofta lustigt skrivet på en kåseriprosa med vitsliknande vändningar.

Huvudperson är Robert Vendelsson, en man med filosofiska böjelser,  vid Byrån för särskilda utredningar som tar sig för att utreda den mystiske Snömannen som hotar att begrava den svenska huvudstaden under miljontals ton konstgjord snö. Inte nog med det. Staden hotas också att förintas av atomvapen. Allt detta bekymrar vår hjälte Vendelsson samtidigt som han drabbats av kärleken, vilket komplicerar hans tillvaro.Per Hols

Det finns sedan gammalt en författarregel som lyder ”kill your darlings”. Den har inte Hols följt, troligen beroende på att han inte haft någon redaktör. En sådan skulle kanske ha varnat för överdriven användning av kursiv text (svårläst) och för långa berättande passager som inte för narrativet framåt. Åtminstone inte med den fart som nutida stressade läsare antas kräva.

Ambitionen finns där liksom språkbehandlingen. Hols har troligen för avsikt att fortsätta skriva, vilket jag hoppas eftersom han har en obestridlig talang. Kanske nästa bok blir kortare och enklare strukturerad. Då ser jag fram mot att läsa den.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22