SNÖ OCH ASKA

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Diana Gabaldon
A Breath of Snow and Ashes 2005
Översatt av Lisbet Holst
Bra Böcker 2006

Snö och aska är volymen som tycks sammanfatta alla böckerna i Diana Gabaldons serie Outlander. Och det är ingen liten samling – den svenska översättningen (utmärkt gjord av Lisbet Holst) är på 1279 sidor! I sanning tung litteratur och det fick mig ibland att känna mig som Martin Ljungs atlet, han som inte orkade kasta ifrån sig sina vikter. Jag kunde inte heller lägga ner boken, så spännande är den. Fast erkännas ska att jag blev tvungen att sova ibland. Då drömde jag om det amerikanska frihetskriget som är skådeplats för de händelser som utspelas i Snö och aska.

Jag har läst och skrivit om Diana Gabaldons böcker tidigare men det är nästan överväldigande att återbekanta sig med huvudpersonerna i en så lång sträcka på det här viset. Jamie Fraser och hans hustru Claire Randall växer i en berättelse om krig och blod, kärlek och äventyr.

Jag är inte amerikan och tror därför varken på flygande tefat eller tidsresor (en viktig ingrediens i Gabaldons verk) men när man sugs in i berättelsen verkar det inte otroligt alls. Dessutom får man vissa insikter i 1770-talets tankesätt samt i en del historiskt påverkande detaljer. Detta blandas med 1900-tal genom att Claire är tidsresenär.

Det här är givetvis fantasy men på något sätt får man en känsla av verklighet som inte brukar finnas i böcker av andra författare. Gabaldon är trots alla fantasterier mer jordnära. Deras önskemål om rinnande varmvatten, bekymmer med ägandet och annat som hör människans vardag till i en historisk romantisering ligger långt från andar, vilda kungar och demoner.

Lite gnäll får förlag och författare förlåta: Trots allt gott jag sagt är boken definitivt för lång och lite småknäpp med alla referenser till gäliska och andra ”europeiska” språkprodukter. Och det allra värsta – slutet är en cliffhanger. Förväntar man sig att jag ska orka med ännu en bok? För den blir väl minst lika lång.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22