SNÖ

Feb 3rd, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till SnöAv Jakob Mjöbring
North Chapter, 2016
ISBN 9789188445032, 239 sidor

Jag var relativt förtjust i Mjöbrings förra bok Köld som var en fartfylld skriven thriller där delar av intrigen utspelades kring biltestarbanorna vintertid i Arjeplog. Där introducerade Mjöbring specialpolisen Katja Lyss vid NOAx, en rotel som hanterar brott med internationella förgreningar, en dam som dessutom är före detta professionell friåkare.

I denna andra bok i en tänkt trilogi är Katja och hennes väninna, psykologen Esmeralda på skidsemester i Kittelfjäll. De har tänkt fira jul och nyår där men det spricker när Katja beordras att svara på ett avbrutet nödsamtal från en renvaktarstuga i den västerbottniska fjällvärlden. Efter att ha tagit sig dit i ett tilltagande snöoväder finner hon två döda människor där. Vid en första anblick ser det ut som mord och självmord, men Katja inser snart att brottsplatsen är tillrättalagd. Det handlar snarare om ett dubbelmord, menar hon och tar fotografier samtidigt som hon försöker tillkalla tekniker. Det går inte alls. Enda möjligheten att ta sig till den ensliga stugan är per helikopter och en sådan resa sätter vädergudarna stopp för.

Under tiden hittar Katja bland alla villospår ledtrådar som för henne till Frankrike och när hon återkommer till det vackra Västerbotten inser hon att hennes utredning kan skada vissa hemlighetsfulla personer som absolut inte vill bli synliga. De är beredda att gå långt för att hålla det de vill mörka dolt. Snart inser hon att hon själv är i fara.

För att vara en så pass ny författare är Mjöbring driven när det gäller att både beskriva känslor och miljöer. Här finns också en nypa samhällskritik. Den nya tidens ”alternativa fakta” får på näbben

Kommunikationskonsulten Jakob Mjöbring  är ursprungligen från Laholm (tydligen ett drivhus för deckarförfattare – Björn Hellberg är också därifrån) men är sedan femton år bosatt i Umeå.

LEIF PETER JONSSON

Jacob Mjöbring

Jacob Mjöbring. Foto Matthew Phillips

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22