SNABBA CASH

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Jens Lapidus
Wahlström & Widstrand 2006

Om narkotika, fula pojkar i brottsbranschen, brackor och brackighet på krogarna runt Stureplan i Stockholm, penningtvätt och den sorts heder som man tar sig och som måste försvaras, skriver Jens Lapidus i sin debutroman Snabba cash – hatet drivet jakten. Men den jakt som bedrivs är inte lagens jakt, polisen lyser med sin frånvaro i denna roman. Men juridiken finns där – Lapidus är jurist, född 1974 och inte obekant med skrivandets hantverk efter att ha publicerat understreckare i Svenska Dagbladet och essäer i Dagens Nyheter.

Att det blev en bok utan poliser beror enligt honom själv på att svenska kriminal författare – trots att de är kvalitativt bra blir tjatiga. I stället har han hakat på den amerikanska stil som företräds av James Ellroy och Dennis Lehane. Alltså grymma historier med ett språk som inte passar för söndagsskolan. Exempel redan ur första kapitlet: ”Livet sket på Jorge. Livet sög hästballe”.

Men det är spännande och man kan nästan förstå hur de psykopatiska huvudpersonerna blivit som de beskrivs. Faktiskt riktigt skickligt gjort efter en kvällskurs i hur man skriver deckare.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22