SNABBA CASH

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Jens Lapidus
Wahlström & Widstrand 2006

”Jag tror Snabba cash kan vara något nytt”, säger 31-årige debutanten Jens Lapidus i förhandsreklamen som förlaget skickat ut om hans bok. Tufft och självsäkert. Den stilen håller han boken igenom.

Snabba cash har alla möjligheter att bli den ultima kriminalromanen om Stockholms undre liv. Vi möter ett gäng ganska ovanliga killar. Som JW, Stureplansbratten som gör allt för att dölja sin uppväxt i norrländska Robertsfors och bli accepterad av innegängen bestående av Lundsbergs- och Östermalmssnobbar, som svärmar kring prinsessan Madeleine. Så är det Jorge, latinon från förorten som sitter inne men planerar att rymma från kåken och bli – king! Och så Mrado, den anabolpumpade juggen, som med vänsterhanden smeker dottern Lovisa samtidigt som den högra knäcker näsan på en hora. De här tre huvudfigurernas spår löper mer och mer samman i den allt vildare kampen om att förse jetsetgängen i Stockholm med kokain. En drog som idag tycks ersätta sprit i de rätta kretsarna. Någonting som ju inte minst visades i efterdyningarna av friidrotts-EM. Men Jens Lapidus visar också på den osminkade baksidan, på den organiserade brottsligheten och de tragiska öden, som följer i spåren på jetsetarnas kokainfestande. Som kanske inte Sven Nylander ens har funderat på. Jens Lapidus har en bakgrund som tingsnotarie på Sollentuna tingsrätt. Sedan tog han en kvällskurs i deckarskrivande.

Kanske ett lyckokast för han har lyckats utomordentligt med sitt förstlingsverk. Dialogen är rapp och han växlar elegant mellan förortsslangen, klyket som tuggas på Söder eller Östermalmssnorvalparnas språk.

Personerna i historien övertygar. Det är inte de staffagefigurer som i mångt och mycket förekommer i den i dag lätt inflatoriska svenska deckarfloran. Här är genomtänkta porträtt och såväl JW som Jorge, Abdulkarim och Mrado blir högst verkliga människor med gott och ont, svart och vitt. Kort sagt: jag är överförtjust i Lapidus bok.

Historien interfolieras av realistiska domstolsutdrag eller polisrapporter. Den enda lilla plumpen i ett annars heltätt protokoll är att Lapidus borde ha fått hjälp med journalistiken. De utdrag han gör ur Expressen, Svenskan och Svensk Damtidning skulle vilken redaktionssekreterare som helst ha slaktat och bett honom skriva om.

Men vad gör det. John Grisham släng dig i väggen!

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22