SMUGGLARKUNGENS SON

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Bengt Pohjanen
Norstedts 2007

När Bengt Pohjanen berättar om sina första år som son till den beryktade smugglarkungen Otto finns naturligtvis spännande färder och äventyr med, men det huvudsakliga i historien är den unge grabben jakt efter ett språk. Det är inte så lätt för den som fötts upp med den tornedalsfinska dialekten (vissa menar att det är ett eget språk) mienkeli. Bengt är född 1944 och när han gick i skola var hemspråket förbjudet. Det var svenska som skulle talas.

Boken är en mycket intressant och mycket välskriven skildring av det storsvenska förtrycket av en folkminoritet som levde – och faktiskt frodades – längs den gränsälv mot Finland som gav många dess utkomst. När någonting var billigare i Sverige än i Finland gick fororna åt det hållet och vice versa. Tullen på båda sidor gjorde sitt för att hindra, men hade det svårt eftersom familjer och släkter hörde ihop och inte ville låta sig skliljas åt av lite vatten. Det här är en imponerande bok byggd på principen att man ska gräva där man står.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22