SMUGGLAREN

Jun 5th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till SmugglarenAv Tony Johansson
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-331-1, inbunden, 263 sidor

2014 debuterade Tony Johansson med Den tredje passageraren på ett mindre förlag. Nu har han plockats upp av ett större som också ger ut debuten i pocket. Jag gillade den, och tydligen fler att döma av blurbarna på omslagsfliken.

Jag tyckte om att den första verkligen höll sig nära dagens viktiga samhällsfrågor, och likadant är det nu. Smugglaren i titeln är flera smugglare, några ideella, andra som gör det mot betalning mellan Danmark och Skåne. Samma huvudperson, Erik Larsson, i denna bok, men nu har han lämnat frilanslivet för ett fast jobb på Sydsvenska Dagbladet i Malmö. Han bor kvar i Landskrona, där mycket av händelserna utspelar sig. Dessutom har han ett projekt, att skriva en bok om flyktingströmmarna från Syrien och Afghanistan till Danmark och Sverige. Nu är det januari 2016, gränskontrollerna är på plats och han är upprörd över hur vi agerar.

Den andra huvudpersonen är Landskronas polischef My Englund som får dra igång en mordutredning när en svårt brännskadad man hittas drunknad. Och ett gäng medelålders flyktinghatare stör ordningen i staden när de bildat ett medborgargarde.

En välskriven, händelsedriven berättelse mellan deckare och samhällsthriller, med flera debattaktualiteter: inte bara om flyktingar och mottagande utan också om våld i nära relationer och var gränserna går mellan professionalitet och mänskliga tillkortakommanden.

Erik gör samma sak som SVT-medarbetare, han skulle bara skriva om flyktingar men blir i praktiken själv en smugglare när han hjälper en liten flicka till Sverige.

Det sägs ofta att kriminalromaner visar på samhällsproblem; här är det verkligen pedagogiskt sammanvävt med kriminalhistorien. Hoppas att författaren vågar sig på fler viktiga frågor i den här formen. Just den här boken ska dock inte sverigedemokrater läsa om de inte vill bli arga.

LEIF-RUNE STRANDELL

Tony Johansson

Tony Johansson. Foto Per Wilkens

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22