SMUGGLAREN

Oct 30th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till SmugglarenAv Jan-Erik Fjell
Skyggerom, 2012
Översatt av Sandra Rath
Harper Crime, 2017
ISBN 978-91-509-2839.6, 448 sidor

Jag läste Fjells förra bok Angivaren och blev glatt överraskad. Denna har också den rätt oförskämde kriminalkommissarien Anton Brekke som huvudperson och efter en skaplig startsträcka kommer historien i gång och visar sig vara både spännande, intressant – och rätt olustig.

Titelns smugglare är smågangstern Bernandas från Litauen som på uppdrag av den ryske gangsterbossen Doskino är på väg till en avlägsen stuga utanför norska Fredrikstad med en last han inte vet mycket om. Den som ska ta emot frakten visar sig aldrig och när Bernandas fattar vad de är han kört grips han av panik och vill hem så fort han kan.

Jan-Erik FjellDagen efter hittas läraren Viggo Holm brutalt knivmördad i hemmet i Sarpsborg och en mycket motvillig Brekke får åta sig fallet tillsammans sin kollega, den nyblivne polisen Magnus Torp. Det visar sig att den laglydige läraren inte alls är så laglydig. De två poliserna inser efterhand att mordet hör ihop med en österrikisk maffiagrupp och snart är man på det klara med att det handlar om smuggling, att Bernadas är inblandad och att Viggo var den som skulle ta emot lasten. Bernadas jagas nu av både norsk polis och sina tidigare uppdragsgivare.

Här började jag dra öronen åt mig: Brekke och hans olater kände jag till sen tidigare, men en baltisk småkriminell, en rysk maffialedare och lite obevakade gränsövergångar. Det luktade underfinansierad b-film.

Men det fungerade, till och med alldeles utmärkt, mycket beroende på att Fjell skriver en för genren alldeles utmärkt prosa. Han vet hur man får spänningen att stiga och drivet i handlingen fick åtminstone mig att vilja veta hur det skulle sluta. Och just slutet var jag inte alls förberedd på.

Jan-Erik Fjell föddes 1982 i Fredrikstad och växte upp i den lilla staden Gressvik. Egentligen hade han inte tänkt bli författare men 2009 fick han ut en ungdomsroman på ett litet förlag, något som trots att den bara sålde några hundra exemplar gav honom blodad tand. Så han bestämde sig för att skriva en kriminalroman, hittade på kriminalkommissarie Anton Brekke. Debutdeckaren hette Angivaren och blev den första i en serie och en minor success.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22