SMÖRBLOMMAN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Håkan Boström
ABF 2005

Vid två tillfällen på senare år har barnlik hittats i bostadsområden i Stockholms norra förorter. Det har nästan oundvikligt att dessa händelser skulle återspegla sig i litteraturen – och här har det skett. I Smörblomman som är namnet på just ett bostadsområde – hittas ett övergivet nyfött barn. Strax därefter blir en kvinna mördad och mördaren har till synes inga spår att följa. Då resultat uteblir startar pressdrevet och snart har ytterligare ett mordoffer dykt upp.

Boström skriver rappt och lyckas dessutom leka lite med personer inom kriminallitteraturen, dock utan att det går ut över intrigen. Han debuterade med en diktsamling 1972 och har sedan dess hunnit med drygt två dussin böcker. Det är en meriterad författare som nu ger sig på kriminalgenren: han har fått tidningen VI:s och ABF:s litteraturpris, LO:s kulturstipendium och fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

Det brukar inte alltid bli så spännande när ”seriösa” författare ger sig på deckargenren. Det här är faktiskt ett undantag.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22