SMITTAD

Jul 28th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till SmittadAv Johanna Strömqvist
Mix förlag 2012
ISBN 978-91-86843-55-7, inb, 316 sid

Omslaget och inledningen leder omedelbart tankarna till vampyrer. Men var inte för säkra.

Detta är en debut, och en särdeles formsäker sådan. Kanske är detta en ungdomsbok för alla huvudpersoner är unga, har gått ut gymnasiet, spelar i band, umgås på krogen och väntar på att högskolestudier ska börja. Men mest är det en kärlekshistoria, kärlek med problem.

Högsommarvärme i Stockholm, många våldtäkter och våldsbrott. Huvudpersonen Maria, ordentlig och förståndig och som spelar i ett litet band, träffar Emmy, svartklädd, konstig, men i henne känner hon igen utanförskapet.

De träffas allt oftare och Maria får möta Emmys ännu underligare vänner, knarkare och våldsfixerade killar.

Känslorna svajar, vem bryr sig om vem, hur ska man förhålla sig när ens vänner försvinner utan ett ord och uppvisar konstiga ärr på kroppen.

Må vara att det handlar om ungdomar, men relationsdramat är utan ålder. Detta är läsning för alla åldrar från tonåren och uppåt. Frågeställningarna om vem man är och vem man vill vara och vem man vill vara tillsammans med är utan bäst före-datum. Förlaget skriver att det handlar om hårdrock, skräck och himlastormande kärlek. Nja, rock finns där, skräcken spelar viss roll och kärleken är mycket mer komplicerad än flickboksklyschan himlastormande.

Läs den!

LEIF-RUNE STRANDELL

Johanna Strämqvist

Johanna Strämqvist. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22