SMÄRTANS HUS

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jo Nesbø
Sorgenfri 2002
Översatt av Per Olaisen
Forum 2004

Detta är den rockspelande norske författarens tredje bok på svenska. De två tidigare hette Fladdermusmannen och Rödhake. Om man skall likna hans stil med någon svensk författare skulle det kanske bli en blandning av Leif G. W. Persson (längd på boken) och Olov Svedelid (polisproceduren). Fortfarande håller jag nog hans debutbok som den hittills bästa, men jag kan ju ha fel eftersom han fått pris även för denna.

Oslo härjas av en mordisk bankrånare och kriminalpolisen Harry Hole är tillbaka på jobbet efter ett återfall i sin alkoholism. Historien är berättad med hantverkarens hela skicklighet, med omsorg om detaljerna och med ett par parallella berättelser som också har intresse.

Emellanåt känns det emellertid som om Nesbø tar semester. Då rinner författarflödet trögt ett tag, meandrar sig fram innan farten ökar. Ibland väntar man sig en viss vändning, men då åstadkommer författaren en överraskning. Sånt är kul.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22