SMALL WORLD

Jul 20th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Small WorldAv Martin Suter
Small World 1997
Översatt av Sofia Lindelöf
Thorén & Lindskog 2012
ISBN 978-91-869050-3-3, 343 sid

Konrad Lang bor på Korfu hos den rika schweiziska änkan Elvira Senn, som tagit hand om honom i större delen av hans drygt 60-åriga liv och gett honom fickpengar mot att han hjälpt henne med mer eller mindre onödigs sysslor. Plötsligt en dag bränner han ner hennes hus och hon ser chansen att äntligen bli av med honom, kanske få honom att tillbringa sin ålderdom i ett grekiskt fängelse.

Romanen har en mycket lockande inledning: “När Konrad Lang kom tillbaka stod allt i lågor, förutom veden i öppna spisen”.

Martin SuterMan förstår att något är på väg att hända med mannen som börjat glömma saker, inledningen till Alzheimers sjukdom. Till att börja med handlar det om oviktiga saker, till och med sådant som kan uppfattas som lustigt. Han ställer väskan i kylskåpet och kommer inte ihåg var han hade tänkt handla. Ibland minns han inte ens namnet på sin käresta. Men samtidigt som han glömmer det mesta i nutiden börjar han erinra sig händelser från barndomen, saker som tidigare inte funnits i hans hjärna. Det visat sig att dessa minnen kan vara ett hot mot olika personer och man börjar förstå att mecenaten Elvira nog inte har alldeles vitt mjöl i sin påse. Han blev inte omhändertagen av helt altruistiska skäl.

Några personer i Konrads omgivning kommer till hans assistans, börjar luska i det förgångna och till sist är pusslet lagt. Det är en tankeväckande historia med en synnerligen intressant infallsvinkel.

Jag kan gott förstå att man i Frankrike filmade historien med Gérard Depardieu i den bärande rollen och att boken utsågs till bästa utländska roman där. Att den inte kommit till Sverige förrän nu måste bero på vårt lands ensidiga fascination för anglosaxiska texter.

Däremot kan jag inte begripa varför en schweizisk roman med spelplats på den grekiska ön i Joniska havet fått en engelsk titel, både i original och vid publiceringen i Sverige.

Martin Suter är född 1948 i Zürich, blev känd som kolumnist i tidningar i hemlandet innan han 1991 blev författare på heltid. Han är gift och bosatt i både Spanien och Guatemala.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22