SMÅ VITA LÖGNER

Jul 1st, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Recension

Omslag till Små vita lögnareAv Caz Frear
Sweet little lies, 2018
Översättning Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2022
ISBN 978-91-8018-407-6, inbunden, 395 sidor

Denna internationella bästsäljare (enligt omslaget) kom alltså ut redan 2018. Varför dröjde det med svensk översättning? Hon vann 2017 en tävling om bästsäljande manus.

För det är en väldigt bra debut, med ett språk man lever med i och intressanta personer att lära känna. Huvudpersonen är en ung kvinnlig polis, Cat Kinsella, som vi först träffar hos psykoterapeuten som hon skickats till av sin chef efter att ha varit med om ett uppskakande brott. Men hon berättar verkligen inte allt, särskilt inte om sin familj med irländska rötter. Hennes pappa är inte precis ett föredöme när det gäller laglydighet och äktenskaplig trohet, men han är ju ändå hennes pappa.

Krisen, personligt och yrkesmässigt, kommer när hon är med och utreder ett mord på en ung kvinna. En irländska som redan 1998 försvann från hembyn, och som nu, med annat namn, dyker upp mördad i London. Det som oroar Cat är att hennes pappa fanns i närheten då när hon försvann, och nu när hennes kropp hittas nära puben där pappa arbetar och bor.

Som polis borde hon ju berätta allt hon vet om den döda, men det skulle förstås dra in pappa.

Här är alltså både en komplicerad relationsroman (det strular med storasyster och bror också), med många återblickar på barndomen, och en mycket kompetent polisroman.

Caz Frear kan verkligen skriva, och hon har låtit oss träffa Cat i ytterligare två böcker. Se nu till att de också översätts!

LEIF-RUNE STRANDELL

Caz Frear

Caz Frear. Foto Rebecca Knowles

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22