SLUTNA RUM

Nov 18th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till slutna rum

Av Jennifer Egan
The Keep 2006
Översatt av Torun Lidfeldt Bager
Albert Bonniers 2008

Ett medeltida slott i en gränstrakt någonstans i Mellaneuropa har förvandlats till fängelse. Dit kommer en känslig kvinna för att leda en skrivarkurs. Mördaren Ray har visat sig vara en litterär begåvning. Men han har konkurrenter och bland cellerna tas författande på alvar. En fånge får för lite beröm för sin text och svarar med att sticka en kniv i magen på honom.

jennifer egan

Tidigare har Jeenifer Egan kommit ut med två böcker på svenska. Detta är hennes fjärde från starten och en märkvärdig bok. Slutna rum är en på sätt och vis en skrämmande text och man bör vara litterärt bevandrad för att hänga med i alla metalitterära kringelkrokar.
Berättelserna är två varav fången Rays berättelse, ett slags självbiografi och samtidigt historien om det medeltida slottet, varvas med scener från skrivarkursen.

Det är svårt att genrebestämma Slutna rum. Är det en postmodern roman eller en gotisk skräcksaga? Beskrivs en verklighet eller handlar det om (mar)drömmar? Det handlar om botgöring för begångna synder, en del så avlägsna som från barndomen. Hur tar man ansvar för sådant?

Boken grep mig. Märkligt nog kan jag inte direkt peka på det som förde fram till den känslan.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22