SLUMPMÄSSIGT SLUT

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av M. H. Olsen
Tilfeldig urvalg 1996
Översatt av Lars Eberhard Nyman
Symposium 1999

Norge har i Oben en krimikung, vilket behövs för att balansera alla de deckardrottningar som dykt upp på andra sidan gränsbergen. Detta handlar om förre brottsutredaren, numera kriminalförfattaren, som återinkallas till ”polistjänst” när en synnerligen brutalt rituell seriemördande begynner sitt blodiga värv i Oslo med omnejd. Han är nämligt väl kvalificerad med specialutbildning från FBI:s skola i Quantico.
När jag fick boken i min hand och läste baksidestexten var det nära att jag slog mig för pannan och utbrast: ”Inte en bok till av det här slaget, tack!”
Men efter bara ett kapitel eller två var jag fast. Olsen (redaktör för Bokklubben Krim & Spenning och med ett par norskt prisbelönade böcker bakom sig) har åstadkommit en roman med löd och energi. Ovanligt nog är den skriven i första person presens och det är kanske just det som går att Olsen kan styra in på stickspår och utveckla huvudpersonens tankegångar utan att det för ett enda ögonblick drar ner tempot. Man får sig en god dos egyptologi på köpet.
En kärlekshistoria hinns också med, men de integreras så väl i handlingen att den blir lika intressant att ta del av som själva mördarjakten.

MAJLIS BLOOM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22