SLINK-SLANK SLINGRAR VILSE

Jan 29th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Slink Slank slingrar vilseAv Kaeth Gardestedt
Soleka Förlag 2009

Malmöförfattaren Kaeth Gardestedt har slagit sig samman med tecknaren Leif Nelson från Simrishamn och skapat en härlig bok om masken Slink-Slank som kom bort när han lekte med sin syster Snurr-Snark. Under en kurragömmalek blev han uppgrävd med ett gäng högfärdiga potatisar och hamnade i en hink.

Nu gäller det att ta sig hem igen! Tvinne Tvestjärt visar riktningen men så dyker det upp en hungrig fågel. Men Slink-Slank klarar sig och möter Mulle Mullvad, människobarnet Oskar, Humlan Humlum och många andra. Snart förenas han med systern Snurr-Snark igen. Så går äventyret vidare och nya äventyr utlovas i nästa bok om de två masksyskonen.

Kaeth GardestedtSlink-Slank slingrar vilse heter boken av Kaeth Gardestedt (text) och Leif Nelson (bild), utgiven av Soleka förlag (Box 5259, 200 72 Malmö – www.soleka.se). Jag provade läsa denna bok för barnbarnen och tvillingarna Klara och Lukas, tre år gamla. Vi hade lika livat alla tre, inte minst åt Leif Nelsons härliga teckningar i glada färger.

Boken har också små pedagogiska texter där man kan få lära sig diverse. När jag var liten och skulle meta, fick jag t ex mig itutat att masken inte alls kände av att den träddes upp på en vass nål för att tjäna som agn åt hungriga fiskar som också påstods känslolösa. Här får de små barnen istället veta sanningen: “Man skall vara försiktig när man leker med djur så att man inte gör dem illa. Djur lever ju precis som du och jag och de har också känslor!”

Paret Gardestedt-Nelson har tidigare gjort en trevlig bok om när Kalle Bagare får en idé. De kan verkligen berätta spännande, enkelt och okonstlat. Så Klara och Lukas, liksom deras  farfar ser verkligen fram mot att få läsa vidare om Slink-Slank och alla de andra!

JEAN BOLINDER

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22