SLÄPPA TAGET

Nov 4th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Släppa tagetAv Graham Norton
Holding, 2016
Översättning Ann Margret Forsström
Whip Media, 2020
ISBN 978-91-88945-71-6, 255 sidor

Graham Norton är en 57-årig irländsk skådespelare, komiker och programledare. Han är i Sverige mest känd för sin egen talkshow i brittisk TV som han haft sedan 1988. Släppa taget är hans debutroman från 2016 och som utspelas i hans hemtrakter på landsbygden utanför Cork. Norton belönades samma år med Irish Book Awards pris för bästa skönlitterära bok. Han har sedan dess skrivit flera romaner, men Släppa taget är den första som har översatts till svenska.

Den utspelar sig i den lugna irländska byn Duneen, där ingenting verkar hända och ändå väntar mörka historier på att avslöjas. Det hela börjar när man hittar ett skelett på en byggarbetsplats och så småningom ytterligare ett. Alla undrar vilka de döda är och ryktena frodas. Romanen har ingen egentlig huvudperson utan ett halvdussin personers liv och öden växer fram och flätas samman. Han tecknar porträtten av systrarna Aibgail, Evelyn och Florence som bor tillsammans i den gamla familjegården tyngda av sorgliga minnen, gamla fru Meany som bär på en mörk hemlighet och alkoholisten Brid som inser att hon plågats av en livslögn och till slut blir både nykter och fri. Byns överviktige polisman PJ Collins har dåligt självförtroende och har initialt svårt för kriminalkommissarien som kommit från Cork för att leda utredningen. Deras samarbete blir allt bättre och PJ Collins lyckas till slut lösa den komplicerade historien bakom skeletten.

Graham Nortons välskrivna debutroman imponerar. Intrigen är intelligent och annorlunda. Ungdomar saknas helt och aktörerna är medelålders och gamla, vilket inte är så konstigt i en avfolkningsbygd. Nortons beskriver fint och ofta ömsint personernas fel och brister, och gärna med en portion torr humor. Han skildrar monotonin och tristessen i den lilla byn. Trots mörkret som genomsyrar handlingen finns en värme i skildringen som har en lagom blandning av driv och spänning. Slutet kommer oväntat och blir en härlig cliffhanger.

LARS-ERIK HOLM

Graham Norton

Graham Norton. Foto Sophia Spring

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22