SLAM

Apr 5th, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Nick HornbyAv Nick Hornby
Slam 2007
Översatt av Marianne Mattsson
Forum 2008

Engelsmannen Nick Hornby som blev känd för det stora flertalet med sin bok om den fanatiske Arsenalsupportern i Fever Pitch och succén Om en pojke kommer nu med sin sjätte roman och det finns ingen anledning att tro annat än att också denna kommer att finna en bred publik.

Berättelsens jag heter Sam. Han är en femton år gammal skejtare som bor tillsammans med sin 31-åriga mamma. Hans bästa kompis är skejtarproffset Tony Hawk som sitter som affisch i pojkrummet och är den som Sam har de djupaste diskussionerna om livet med. Hawk svarar genom lösryckta citat och meningar ur en självbiografi.

Åldern är viktig. Sams mamma var alltså bara 16 år när hon fick Sam.

Sam träffar Alicia och vad vill hon när hon skickar sms till Sam på hans sextonårsdag, tror du?

Just det. Alicia är gravid. Sedan följer en berg-och-dalbana av känslor och händelser i Sams unga liv tills dess han står där som pappa.

En sak som med jämna mellanrum händer Sam är att han svischar in i framtiden och även om han där är fullkomligt bortkommen, så får han insikter som gör att han bättre klarar av händelser som sedan inträffar när han väl svischat tillbaka in i nuet igen.

Hornby håller den tonåriga berättarstilen boken igen, bara det en prestation, och när man väl vant sig vid detta är det både underhållande och tänkvärt. Från början är man till och med benägen att klassificera boken som en ungdomsbok, och jag tror att den dessutom inte bara är alldeles möjlig att sätta i händerna på många av dagens tonåringar, utan att det också skulle vara nyttigt. Framförallt hoppas jag den hittar vägen till unga killar.

Det viktiga är ju att Nick Hornby genom Sam gestaltar den unga papparollen, ett ämne som annars är styvmoderligt behandlat i debatten. I de allra flesta fall av, inte minst unga, föräldraskap är det ju mammans roll som visas upp, men också att förvandlas från en 15-årig skejtare till att bli en 16-årig pappa kan vara väl så omvälvande.

Hornby gör det dessutom på ett sätt som, föreställer jag mig, gör att unga grabbar kan identifiera sig med Sam och alla de problem som kommer i hans väg inför och efter faderskapet.

Stundtals är boken dessutom riktigt rolig och jag skrattade högt när Alicia inte kunde förmå sig att berätta för sina föräldrar om graviditeten och Sam såg sig nödsakad rycka in med ett snabbt:

– Jag är med barn!

Och det är ju det det hela handlar om. Även Sam är ju med barn och det glöms så ofta bort.

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22