SLAKTHUSET

Feb 26th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Slakthuset

Av Stuart MacBride
Flesh House 2008
Minotaur 2009

Detta är Stuart McBrides fjärde bok om kriminalinspektör Logan McRae i Aberdeen och hans kollegor, där hans närmaste kommissarier man helst inte vill träffa.

Man vill heller inte bo i trakten om det boken handlar om skulle ha minsta likhet med verkligheten. Under flera decennier har en seriemördare härjat, inte bara i Aberdeen. Han kallas Slaktaren eftersom han mördar och styckar sina offer. Och paketerar bitarna och får ut dem i handeln.

För 20 år sedan greps en skyldig. Nu är han ute från fängelset och slaktandet sätter igång igen. Jakten drar igång.

Efter halva boken är den slut. Läsaren som ser många återstående sidor inser före poliserna att det finns många frågetecken kvar. Och gåtan får sin slutliga lösning först på de sista sidorna.

Detta är en av de mest makabra polisromaner jag läst, både vad gäller huvudintrigen och en del av personerna. Och jag har kollat: författaren är våldsam i sina tidigare böcker också. Aberdeen med omnejd verkar vara ohälsosamt att vistas i.

Trots detta är det inte en av de mest obehagliga böcker jag läst. Det finns en normalitet i berättelsen, trots kannibalismen. Poliskollektivets inbördes spel känns rätt, personerna må vara lite udda men bakom den råa jargongen finns en värme och humor. Och det finns mycket spänning, på flera olika plan.

En extra röd tråd är att poliserna ingår i en dokumentär/tv-såpa och hela tiden följs av en tv-filmare. Man kan undra om det går att göra en tv-serie av materialet.

Detta är ett författarskap som troligen älskas av en del, hatas av andra. Jag får erkänna att jag tillhör de förstnämnda.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS På omslaget har Minotaur satt en liten lagerkrans: Minotaur 10 år. Mer spänning i livet. Ett grattis till förlaget som har en hög kvalitetsnivå på sina brittiska deckare.

Stuart MacBride. Foto: Jerry Bauer

Stuart MacBride. Foto: Jerry Bauer

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22