SKYMNINGSTID

Jun 3rd, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till SkymningstidAv Henrik Bromander
Weyler, 2021
ISBN 9789127171008, inbunden, 424 sidor

Man rusar inte precis igenom Henrik Bromanders Skymningstid. Här handlar det knappast om flämtande spionraffel utan om svenskt grått 70-tal som lunkar på genom kvartalsrapporter och enformig spaning på etableringar ytterst till vänster och ytterst till höger. Och ändå blir det så spännande.

Henrik Bromander, född 82, författare, serietecknare och dramatiker blev mycket rosad för romanen Högspänning som kom 2019, om en lärare med elallergi och hennes kamp mot försäkringskassan. Skymningstid handlar på sitt sätt också om människor som blir ”överkörda”.

Gunnar Björk är en major med några ”sprickor i fasaden”, reagerat fel i akuta lägen, och nu är placerad som materialförvaltare på P10. Han är gift med en schizofren kvinna från finlandssvenska överklassen och har sitt kors att bära. Men en gång sågs han som en begåvning att satsa på och blev utbildad i hemlighet i Storbritannien i gruppnätverk att agera vid en eventuell sovjetisk invasion. Detta hemliga gruppnätverkande i Sverige avskaffas senare av försvaret men Gunnar Björk behåller i paranoid hemlighet sin aparta grupp och fortsätter att sabotageträna den.

Monika Nilsson är ”enkel kriminalassistent” på Säk men historiskt och akademiskt skolad och får av en slump spår på Björks grupp. Inget som hennes chef tycker är intressant. Men Monika, med en deppig make från gråsossemiljö och ett barn, fortsätter sin egen privatspaning på ledig tid.

70-talet rullar på och läsaren känner ända ner i tårna att det kommer att gå åt pipan för Gunnar,  men hur ska ihärdiga Monika klara sig från att bli överkörd?

Bromander har gjort omsorgsfull faktagrävning, mycket verklighetsnära med kända namn –  huvudpersonerna är diktade. Den betvivlade svenska neutraliteten ligger i bakgrunden. Lite av samma ljusskygga bedrägliga vanlighet som hos Le Carré.

KERSTIN MATZ

Henrik Bromander

Henrik Bromander. Foto Emil Malmborg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22