SKYMNINGSPORTEN

Mar 29th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till SkymningsportenAv Jeanette Winterson
The Daylight Gate, 2012
Översatt av Johan Nilsson
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN 978-91-46-22500-3, 170 sidor

Jeanette Winterson har blivit en av Englands mest hyllade författare, inte minst i gaykretsar,  efter den självbiografiska boken Det finns annan frukt än apelsiner. I den berättade hon om sin uppväxt i ett strängt religiöst hem och hur hon tvingades bryta med både familj och församling efter att hon kommit ut som homosexuell. Hennes nya roman är en nattsvart tragedi som utspelas i England, närmare bestämt Lancashire 1612, när kung Jacob I innehar makten och i religiöst nit bestämmer sig för att utplåna katolicismen i sitt kungarike – och dessutom ta död på alla häxor.

Jeanette WinthersonLångfredagen detta år samlas tretton människor till ett hemligt möte vid foten av den ensliga bergsknallen Pendle Hill i östra Lancashire. Bland mötesdeltagarna finns Alice Nutter, traktens rikaste kvinna som skapat sin förmögenhet genom att uppfinna ett färgpigment. Hon är inte som andra kvinnor i detta århundrade: hon rider inte damsadel, hon är företagsam och stark med klädsel som sticker ut.

Häxprocesserna är igång i landet och nu riktas också intresset från rättrogna myndighetspersoner mot Alice. Två kvinnor är redan gripna för häxeri och det har kommit fram att misstänkta häxor finns på hennes ägor – och hon tycks skydda dem. Kanske gör hon mer än så, kanske gömmer hon också katolska rebeller på sin egendom. Något mystiskt är det med henne. Hur kan hon se så ung ut i sin ålder?

Skymningsporten lär bygga på verkliga händelser och känns lite som en skräckroman med erotiska inslag. Det har blivit en spännande historia med aningen sagoton i periferin.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22