SKYMNINGSLANDET

Oct 6th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till SkymningslandetAv Marie Hermanson
Inläst av Kerstin Andersson
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-7433-273-5, 6 CD (7 tim 27 min)

Alltsammans börjar den förfärliga dag då Martina slutar det gräsliga städjobbet på hotellet i Göteborg och samtidigt får veta att hon blir av med sin andrahandslägenhet och inte kan flytta hem till föräldrarna eftersom de just byggt om så att hennes rum försvunnit. Räddningen kommer i form av gamla kompisen Tessan som arbetar på Glimmenäs herrgård. Hon får följa med dit och hamnar i ett evigt 40-tal, där vardagen styrs av den lätt förvirrade ägarinnan Florence Wendman som på stående fot anställer henne som sekreterare, en lite högre status än den Tessan har som husa.

Martina får ta av sig de egna kläderna och klä sig tidsenligt, precis som Tessan. Hon tar diktamen och lär sig bemästra den gamla skrivmaskinen, men de underliga brev om krigshändelser och diplomati hon skriver skickas aldrig. Det är ett meningslöst arbete men på alla sätt ändå bättre än det hon lämnat. På kvällarna blir det middag för ett utvalt sällskap där Florence lägger ut placeringskorten för att sedan avvika. Några gäster kommer aldrig – det blir som nyårskvällens TV-program Grevinnan och betjänten. Tessan och Martina dukar av, festar på vinet och hänger på alla sätt med i charaden.

Men en katastrof är på väg, något som Hermanson bitvis och mycket skickligt bygger upp. Allt medan huvudpersonernas 40-talsvärld blir mer och mer verklig för dem får de svårare att inse att de förr eller senare måste konfronteras med den värld de lämnat. Detta skildrar författaren med hjälp av ett emellanåt intrikat språk som nästan innehåller en ton av saga. Den artificiella idyllen får sin första knäck när en underlig flicka dyker upp och bosätter sig som ”flykting” på herrgården och lite senare flyttar också ett par unga män in. Nu börjar planer smidas och en ljus framtid skymtar för alla utom för fröken Wendman.

Kerstin AnderssonJag gillade den här berättelsen skarpt, inte minst för det skenbart lugna framåtskridandet där det nattsvarta mer och mer framträder i relationerna mellan de ungdomar som skapar hopp av tilltron till sig själva – en tilltro som nog är överdriven. Allt verkar vara tillåtet, men är det ändå inte.
Kerstin Anderssons (bilden tv) gestaltning av texten ger den en ännu stabilare lyster.

KJELL E. GENBERG

Marie Hermanson

Marie Hermanson. Foto Kristin Lidell

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22