SKYMNINGSFLICKAN

Oct 21st, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till SkymningsflickanAv Katarina Wennstam
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014589-7, 413 sidor

I höst kommer Katarina Wennstam att bli programledare för Nya Efterlyst i TV8 tillsammans med förre kriminalkommissarien Tage Åström samt skådespelaren och exkriminalaren Hasse Brontén.

Innan dess får vi nöja oss med hennes litterära utgåvor. Den senaste är alltså Skymningsflickan där man återser advokat Shirin Sundin (från Alfahannen) och kriminalkommissarie Charlotta Lugn som i denna roman tar större plats än någonsin tidigare. Här är hon sjukskriven och bor granne med den som visar sig vara titelns skymningsflicka, en kvinna som tycks må mycket dåligt och skriker ihållande nätterna igenom så att plågade människor i trappuppgången måste tillkalla polis för att få lugn och ro. Charlotta Lugn inser att det måste ligga något traumatiskt bakom beteendet och bestämmer sig för att ta reda på vad flickan har upplevt.

Wennstam beskriver på ett effektivt och ibland vackert språk hur advokat Sundin och Charlotta sakta och försiktigt tar kontakt med den magra tösen med de sönderskurna lemmarna, försöker ta reda på vem hon är och hur hennes liv blivit som det blev och varför det inte alltid går att lita på sina medmänniskor.

Historien delar sig. Ett hot riktar sig mot en gymnasieskola. Finns risken att vi i Sverige ska få uppleva en massaker som den i amerikanska Bath eller Columbine eller, på närmare håll. Finska Kauhajoki.

Hotet blir verklighet, fast inte som massaker. En elev hittas dödad i en skoltoalett och polisen hittar ledtrådar som tycks peka mot den skrikande flickan och hennes döda kompis.

Wennstams roman pekar på det faktum att sanningen inte är det viktigaste när rättsväsendet griper in. Det handlar om att bedöma någons trovärdighet och, som jag ser det, bedömarnas förmåga att göra det så rättvist som möjligt. Det är inte alltid så lätt.

Journalisten, författaren och föreläsaren Katarina Wennstam föddes 1973 i Göteborg och bor numera i Nacka utanför Stockholm. Hennes litterära genombrott kom med reportageböckerna Flickan och skulden (2002, nominerad till Augustpriset samt belönad med Vilhelm Moberg-stipendiet och Advokatsamfundets Stora Journalistpris) och En riktig våldtäktsman (2004) om mäns övergrepp på kvinnor. Hon har sedan dess kommit med romanerna Smuts (2007), Dödergök (2008), Alfahannen (2010), Svikaren (2012), Stenhjärtat (2013) och Skuggorna (2014).

ELISABETH CARLSSON

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam. Foto Caroline Andersson

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22