SKYMNING ÖVER EUROPA

Jan 16th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Skymning över EuropaAv Alexander Koistinen
Hjalmarson & Högberg, 2014
ISBN 9789172241947, inbunden, 370 sidor

Alexander Koistinen har stor erfarenhet av underrättelseverksamhet och fredsbevarande operationer utomlands. Detta tar han med sig in i sin debutbok. Den präglas av skrivarglädje och en korrekt behandling av det svenska språket. Författaren kan vara stolt över sitt förstlingsverk.

Det är en framtidsroman, oklart hur långt fram i tiden, men antagligen ganska överskådligt. Sverige är republik, EU: s centrum Belgien finns inte längre. Europa och världen står inför en förändring.

Främst i Afrika, Spanien och det forna Belgien, men även i Sverige sker ett antal terrordåd utförda av islamitiska jihadister. Händelserna är våldsamma och hänsynslösa och skapar upplopp. Hela världsordningen står inför en våldsam förändring.

Alexander KoistinenFörfattaren kallar detta en politisk thriller. Den första delen av boken behandlar just politiska förvecklingar som så småningom övergår i mer dramatiska terrorattacker. En av bokens huvudpersoner är svenske Axel Hägerstedt. Han är placerad i Bryssel som operatör vid EU: s strategiska underrättelsetjänst. Han är en av dem som förstår vad som är på väg att hända och dras med i en actionladdad kamp för att stoppa attentatsvågen.

Jag är osäker på om boken är ett debattinlägg, en varning för en framtida utveckling. Det är inte glasklart. Det tar ett tag att komma in i handlingen beroende på att den första halvan är väldigt resonerande och därför blir lite tråkig. När det sedan blir åka av med många actionscener blir det å andra sidan lite för mycket av den varan. Jag saknar en balans i boken mellan politiken och våldsamheten

Alexander Koistinen kan sin sak utan tvekan, men det är alltid svårt att omsätta sina kunskaper till en romanintrig utan att bli för detaljerad och mästrande.

Bokens bästa stycken är när man får följa terroristernas liv och bevekelsegrunder. Vad är det som gjort dem till vad de är? Hur resonerar de? Kan det här hända, har det redan hänt eller är det på väg att hända?

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22