SKYLDIG

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

av Scott Turow
Pleading guilty 1993
Översatt av Lennart Olofsson
Bonniers 1995

Advokaten Scott Turow som nu efter ett par böcker övergått helt till skrivandet väljer förstås med förkärlek sina miljöer bland dem han känner bäst. Så också i denna thriller, nu i pocketupplaga. En riskfylld färd in i finansvärldens mörkaste labyrinter, utlovar baksidestexten, och det stämmer. En spännande färd. Personskildringen är inte precis djuplodande, men alldeles endimensionella är inte figurerna. Efter det senaste årtiondets svenska finansskandaler vore det mig också främmande au hävda att bokens intrig skulle vara osannolik.

En medarbetare på adokatbyrån har försvunnit med sex miljoner dollar, tillhöriga firmans viktigaste klient. Huvudpersonen, den minst lyckade av firmans delägare, får uppdraget att spåra honom, och återföra pengarna.

Detta är en spännande berättelse, med lite påklistrade ”djupsinnigheter” som dock inte höjer det rent litterära värdet. En stund god underhållning.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22