SKUMRASK

Jul 25th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till SkumraskAv Björn Hellberg
Lind & Co, 2013
ISBN 9789174611625, inb, 315 sidor

Björn Hellberg är sig lik. Eller rättare sagt lite bättre än vanligt. Man känner visserligen alltid igen sig i hans böcker, men jag fick en känsla av att han med denna bok har nått lite högre än tidigare. Kanske beror det på att han delvis har lämnat Staden (hans fiktiva centralort) och förlagt en del av handlingen i Stockholm. Igenkännandets påverkan är stor. Men jag tror också att författaren har tagit upp problemet med tiggande på gatorna har haft betydelse för boken kvalitet. Ett aktuellt ämne som det inte har skrivits mycket om i deckarform.

En tiggande uteliggare blir brutalt mördad i Stockholm när Hellbergs huvudperson kommissarie Sten Wall befinner sig där. Mordet får oanat konsekvenser i Staden. Samtidigt blir en av Stadens våldsverkare utskriven från fängelset. Han är hatad av många. När han försöker återgå till ett normalt liv möts han av motstånd och avståndstagande, och till och med hat och våld.

Björn Hellbergs språk är som vanligt oklanderligt och underfundigt. Om man läser hans böcker och försöker föreställa sig hans röst, språk och stil faller allt på plats. Man förstår varför han skriver som han skriver. En Hellbergbok utan Hellbergsk humor skulle falla platt till marken. Utan att vara farsartad bakar han in sina små putslustigheter när man minst anar det. Dessutom har han aldrig hängivit sig åt att tillverka tegelstenar. Runt 300 sidor är hans koncept. Bra!

Björn är antagligen den som signerar flest böcker i Sverige. Han tröttnar aldrig på att möta sina läsare. Heders!!!

NISSE SCHERMAN

Björn Hellberg

Björn Hellberg. Foto PeO Persson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22