SKULDENS GUDAR

May 12th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till Skuldens gudarAv Michael Connelly
The Gods of Guilt, 2013
Översättning Patrik Hammarsten
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305594-7, inb, 413 sidor

Det är åter Mickey Haller, advokat i Los Angeles, som är huvudperson (den femte boken). Fortfarande har han inget kontor utan arbetar med sin dator och telefon från baksätet i den bil han använder för att ta sig mellan hemmet, domstolarna, fängelserna och andra platser som behövs. Och för att kunna titta på sin tonårsdotter som när boken börjar är arg på pappa.

Mickey arbetar som försvarsadvokat (och de flesta av hans klienter är skyldiga). I en tidigare bok förlorade han valet till distriktsåklagare.
Nu får han ett uppdrag: en man anklagas för att ha mördat en prostituerad kvinna, och kvinnan har berättat att Mickey är den bästa advokaten. Han har tidigare hjälpt henne i rätten, och dessutom har han hoppats att han lyckats få iväg henne till ett annat och bättre liv. Men så blev det tydligen inte.

Michael ConnellyGanska snart blir Mickey övertygad om att den anklagade är oskyldig, men att historien har många fler förgreningar.

Detta är i första hand en rättegångsthriller, i gammal Perry Mason-anda. Liksom denne har han hjälp av en utredare, en sekreterare och en biträdande jurist. Fast affärerna går inte så bra, och den nye klienten verkar lyckligtvis kunna betala, i guldtackor.

Det är mycket juridik, juridiskt fiffel på amerikanskt vis. Just så spännande som goda rättegångshistorier kan vara. Det är lättläst, långt ifrån pusseldeckare utan vi följer ”de goda” i jakten på skurkarna. Fast, förstås, man måste ta hjälp av skurkar också ibland.

Och kanske var Mickey själv inte helt utan skuld i det som hände. Skuldens gudar kallar han jurymedlemmarna, de som bestämmer över skyldiga och oskyldiga i rätten. Så finns de skuldens gudar vi bär med oss invärtes, som minner när vi gjort något fel.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22