SKULDEN TILL DANIEL

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Ann-Christin Hensher
Wahlström & Widstrand 2000

Här har vi ytterligare en debutant i den täta floran av kvinnliga deckarförfattare. Hensher är advokat och en del av inspirationen tycks komma från arbetet. Men här finns också drag av klassiskt deckeri och av amerikanska tv-deckare. Centralgestalt är Daniel Håkansson (19-årig närmast autistisk drogmissbrukare med utvecklingsstörd mor) som anklagas för mord på en homosexuell konstälskare. Då inträder advokaten Ulrika in i handlingen och börjar ge sig in i livsfarliga aktiviteter och hittar till sist en seriemördare. Advokaten är en verklig kvinnogris (om sådana finns i den moderna vokabulären) och det verkar som om hon på något sätt är författarens bild av hur en karriäristisk drömkvinna skall fungera.

I likhet med många debutanter som tror att man måste ta i så att kjolen spricker får Hensher till en intrig med seriemord på homosexuella, aidsproblematik och sexuella frustrationer. Trots allt detta blir det ganska livlöst och efter ett tag struntar man i vem som blivit mördad och vem som stått för mördandet.

Det är väl bara den förbryllande kvinnliga huvudpersonen som gör att man orkar läsa boken till slut. Hon är genomkylig, saknar sentimentalitet, är icke mottaglig för stress och är fullkomligt samvetslös. Darra månde Modesty Blaise, fast kanske inte av spinning.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22