SKUGGSPELET

Jun 22nd, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till SkuggspeletAv Anna Bågstam
Norstedts, 2019
ISBN 9789113092737, inbunden, 416 sidor

I den andra boken om den civila utredaren Harriet Vesterberg fortsätter författaren att avfolka det pittoreska fiskeläget i Skåne, Lerviken. Tänk Sandhamn, tänk Midsomer. Liten ort med hög mordfrekvens. Debuten heter Ögonvittnet.

Harriet jobbar hos Landskronapolisen som förbereder sig för ett EU-toppmöte i staden. Det tar alldeles för mycket resurser i anspråk. Harriet som civilanställd arbetar inte i yttre tjänst, men blir ändå rejält indragen i en utredning när det blir personalbrist.

Harriets bästa vän försvinner, men hittas så småningom under oklara omständigheter. Ett gym brinner ner. Flera kroppar med mystiska skador hittas. Polisen famlar efter spår. Allt kanske hänger ihop, men hur?

Här finns många klassiska deckaringredienser. Det är gott om falska spår. En och annan otrevlig polis sätter käppar i hjulet för utredningen och det flaggas dessutom om att någon av dem inte har rent mjöl i påsen. En cliffhanger till nästa bok.

Anna Bågstam är skicklig på att leda läsaren in på fel spår. Det ska inte vara lätt att lista ut vem den skyldige är. Precis som i förra boken är detta en pusseldeckare i polisromanens form.

Harriets personliga problem med en underlig pojkvän, med en vild brorson och med en åldrad pappa är visserligen bra avbrott i deckarproblemen, men ändå inte helt trovärdiga.

Eftersom läsaren har fått en hint om att allt inte står rätt till hos Landskronapolisen blir det naturligtvis en evighetslång väntan på nästa bok, där svaret förhoppningsvis kommer.

NISSE SCHERMAN

Anna Bågstam

Anna Bågstam. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22