SKUGGSPEL

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Michael Connelly
Lost Light 2003
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2004

Harry Bosch har pensionerat sig från Los Angeles-polisen. Han har fått nog efter tjugoåtta år vid LAPD och det är som om han söker en förevändning att också lämna LA och Hollywood vars gradvisa förändringar han inte känner sig hemma i. Han gör några utflykter till Las Vegas och det verkar på vippen att läsaren kommer att få träffa Bosch där i nästa bok.

Bosch bär på synminnet aven mördad ung kvinna. Hon skulle ha fyllt tjugofyra den dagen hon upptäcktes. Enligt polisutredningen var det en ambitiös människa utan kontakter i den undre världen. Hennes kropp var kränkt och själen stulen. Bosch kan inte släppa taget. Brottet begicks för fyra år sedan.

Larssons översättning upplöser läsningens fysiska aspekter. Det blir coolt omkring en. Skuggspel är en sträckläsare. Med en enkel gest med handen visas läsaren in i flera sorters skräckkammare men det handlar inte om skräck utom om manlig ynkedom. Connelly belyser missbruk av vapen och makt samt mäns osynliga nätverks hot mot person och egendom. Kompetenta, kärleksfulla och hängivna kvinnor blir offer på alla plan och i alla roller. Utan att avslöja någonting konkret så är FBI, terrorister, poliser och filmproducenter inblandade. Läs boken.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22