SKUGGORNA VÄNDER TILLBAKA

Apr 2nd, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till Skuggorna vander tillbakaAv Olivier Truc
Le détroit du loup, 2015
Översatt av Maria Björkman
Piratförlaget, 2016
ISBN 978-91-642-0457-9, 448 sidor

Olivier Trucs bok Fyrtio dagar utan skugga från 2014 kändes ny och lite märklig när den kom – en fransk journalist och författare tar sig an samiska problem i Lappland i en deckare där Klemet Nango och Nina Hansen från Renpolisen är huvudpersoner. Det visade sig vara en roman som högg sig fast och än en gång bevisade att kriminalromanen är ett utmärkt verktyg för att skildra ett samhälle och de problem som finns i det. Utgångspunkten brukar vara ett brott, helst ett som innefattar ond, bråd död orsakat av annan handaverkan. Nu har Trucs andra roman – Skuggorna vänder tillbaka – utkommit och utspelar sig liksom den förra på Nordkalotten.

Renskötaren Erik Steggo drunknar när hans renhjord ska drivas över Vargsundet, ett farligt vatten där flera tragedier inträffat. Först antar man att dödsfallet var en olyckshändelse men när en politiker lite senare hittas död intill en helig klippformation drar Klemet Nango och Nina Hansen öronen åt sig och de får vatten på kvarnen när ytterligare dödsfall sker i området.

Handlingen utspelas i huvudsak i närheten av den norska staden Hammerfest som fick stadsprivilegier 1789 och sägs vara världens nordligaste stad. I Barents hav som gränsar till orten finns mycket olja att utvinna och 2007 invigdes i Hammerfest den stora mottagningscentralen för gas från Snøhvit-fältet och hoppet väcktes att staden skulle bli centrum för en ny oljeboom som kunde konkurrera med de stora producenterna i Mellanöstern.

Men i området finns också en relativt stor samisk befolkning och deras renar invaderar emellanåt gator och trädgårdar vilket orsakat djupa konflikter mellan urfolket och stadsborna. Samerna kämpar för sin näring och det finns folk som ser detta som ett hot mot deras och områdets lysande framtid. Detta är mer än väl känt för de båda renpoliserna och under de vårdagar då det är ljust dygnet runt har de en svår utredning framför sig, en utredning som blottlägger en sinister historia om nordisk hederskultur och hämndgirighet. Den för dem från Nordnorge till svenska Lappland och orten Jukkasjärvi i Kiruna kommun.

Spänningen finns här, även om det isande mer hör ihop med landskapet än med berättelsen, och det är svårt att inte känna missnöje med staten Norges syn på sin ursprungsbefolkning vars vill slippa bli oljearbetare.

Fyrtio dagar utan skugga nominerades till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. Skuggorna vänder åter har också prisvärd kvalitet, men det är en uppföljare och sådana brukar inte uppmärksammas lika mycket.

Oliver Truc är fransk journalist, född 1964 och sedan 1994 korrespondent för Le Monde i Stockholm.

BJÖRN ENMAN

Olivier Truc

Olivier Truc. Foto Peter Kuntsson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22